Lezing van Jacob Slavenburg op woensdagavond 8 april 2015 in Pentagram boekwinkel

INNERLIJK VERNIEUWEN DOOR DE TWEE IN JEZELF ÉÉN TE MAKEN

Lezing van Jacob Slavenburg op woensdag 8 april 2015 in Haarlem over de éénwording van het vrouwelijke en het mannelijke in vroege geschriften

lezing Jacob Slavenburg in Pentagram boekwinkel.147

In vele hermetische en andere gnostieke geschriften wordt de vereniging van vrouw en man gezien als een afschaduwing van de eenwording van de ziel met de geest. In logion 22 van Het evangelie van Thomas adviseert Jezus zijn discipelen om ‘het mannelijke en het vrouwelijke één te maken zodat het mannelijke niet mannelijk zal zijn en het vrouwelijke niet vrouwelijk’.

En in paragraaf 97 van Het evangelie van Filippus staat: ‘De mysteriën van de waarheid zijn zichtbaar geworden in symbolen en afbeeldingen. Het bruidsvertrek zelf is verborgen. Het is het heilige der heiligen’.

Wat willen de schrijvers met zulke mysterietaal duidelijk maken? Waarom hechten zij daar waarde aan? En wat kunnen wij daarmee in ons eigen leven anno 2015?

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg gaat in zijn lezing uitgebreid in op dergelijke vragen. Hij is mede-vertaler van de Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands en auteur van vele boeken over gnostiek, esoterie, spiritualiteit, androgynie en het vroege christendom.

  • datum: woensdag 8 april 2015
  • tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
  • zaal: Pentagram boekwinkel
  • adres: Bakenessergracht 1, 2011 JS Haarlem
  • kosten: € 10,–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *